2015. január 27., kedd

Jó étvágyat!

Miből készül a gumicukor? Először is a vágóhídi csonthulladékból készítik el a zselatint, a gumicukor alapját. Ezenkívül minden töltött hús árut (felvágottak, virslik) is felhasználnak, plusz még csont liszttel dúsítják (mert rengeteg vizet tud megkötni.) Még a szalámit sem spórolják ki belőle. Ugyan kisebb a víztartalmuk, de sokkal több zsírt tartalmaz, ami pótolja a vizet. Amikor ilyet eszel, jusson ez eszedbe!

 
(alapanyagok a gumicukorhoz)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

2015. január 26., hétfő

A középkori játékok

Ugyanúgy mint ma, a középkori gyerekek is szerettek játszani.  Érdekes, hogy akkoriban sokkal több olyan gyerekes játékot játszottak az emberek, amik azóta már kimentek a divatból. Egy híres festő (Brueghel) is festett erről egy festményt, ha megnézitek nagyobban elég ijesztőnek tűnnek a figurák...


 
Íme pár játék, (azért nem mind a 42) :1. babázó kislány 2. madárral játszó fiú 3. gólya nótát daloló emberek 4. síppal, dobbal játszanak 5. disznóhólyagot fújó kislány 6. egy fiú szappanbuborékot fúj 7.egyik fiú malmot görget 8. egy kislány szélrózsával játszik 9. lovascsatát játszó fiúk 10. hordón lovagló fiúk  és a többi... ma már ritkán látni ezeket a játszón :)
 
forrás:ITT
  
szerző:  Olivér

2015. január 25., vasárnap

Az egyiptomi istenek


Egyiptomban sok istent tiszteltek  (nem úgy mint a keresztényeknél.) Amon volt az első fontos isten és Ré volt a napisten. Nekem Ozirisz a kedvenc istenem mert ő még a termékenységnek is volt az istene meg még a földművelésnek is az istene meg aztán a túlvilág ura, a halál istene és a feltámadás istene. Ozirisz sikerére testvére Széth irigy volt és megölte de másik testvére Ízisz feltámasztotta a halálból (nem olyan könnyű megölni a halál istenét).

 
 
(jól néz ki!)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Marcell

2015. január 24., szombat

Az óriás medence Chilében

Chilében a fővárostól 100 kilométerre egy luxus hotelnél található a világ legnagyobb medencéje. Hossza 1013 méter, területe pedig eléri a 8 hektárt. A legmélyebb pontja 11,5 méter, és 250 millió litert pumpáltak az óceánból át a medencébe. Méretre akkora mint egy tó. Csobbannék :)


(nézd meg mekkora egy ember a medencében!)
 

(azért a tenger nagyobb!)
 

 
(még egy hajó is tud benne közlekedni)
 
 
(a vize pedig kristály tiszta!)
 


2015. január 23., péntek

Nem is olyan régen történt ez!

A 18. század végétől a 19. század közepéig  Afrikából az Egyesült Államokba (leginkább a déli államokba)  tömegesen szálítottak rabszolgákat amiatt, hogy a gyapotot ipari mennyiségben termeltjenek. A tengeren több ezer rabszolgát szállítottak, egymásra pakolták őket, mint a farönköket, és úgy kellet maradniuk 2 hónapon keresztül (aki legalul volt, arra szinte bisztos halál várt.) Alig kaptak enni, még arra se állhattak föl, hogy WC-re mennjenek. Annyira büdös volt, hogy messziről lehetett érezni a szagát. A matrózok csak úgy beszéltek róla:"ébenfa szállítmány"


 
(ilyen tömegekben szállították őket)
 
 
forrás:ITT
 
 
 
szrező: Olivér

2015. január 20., kedd

Google irodaház

A Google olyan irodaházat csinált alkalmazottainak, ami elég kényelmesnek tűnik, mondjuk később szívesen dolgoznék itt (szerintem az iskolát is így kellene berendezni.) Most a képek alapján ezt megosztom veletek. Remélem érdekel titeket :)

 
(ez itt az egyik tágas szoba)
 

(ez itt az étkező)
 

(ez pedig a büfé)
 
 
(itt egy másik étkező)
 

(menő iroda!)
 

(itt lehet délutáni pihizni)

 

(én itt szívesen tárgyalnék!)
 

(itt tárgyalnék a haverokkal!)
 

(ez is egy jó iroda!)
 



 



(jó ebédlő hely!)
 

(az emberek egészségéről és gondoskodnak.Aszta!)
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér
 
 


 

2015. január 19., hétfő

A Somlóhegyről Annának

Antall József (volt magyar miniszterlnök) a II.világháború vége felé (1945-ben) látta a Somlóhegyről, ahogy a német katonák vonulnak vissza, és az oroszok üldözik őket, vagyis ahogy húzodott a frontvonal közöttük. Miután lezajlott a harc, Antal József megfogadta, hogy azt is fogja látni, ahogyan az oroszok fognak kivonulni. Erre majdnem 40 év után alkalma is lett, amikor 1991-ben magyar miniszterelnökként bejelentette éppen Somlóhegyen, hogy az utolsó orosz katona is elhagyta Magyarországot. Nem semmi!

(Antal József beszéd közben)

forrás:ITT

szerző: Olivér

2015. január 16., péntek

Népírtás Ruandában

Ruanda a világ egyik legszegényebb közép-afrikai országa. Ott történt 1994-ben, hogy a többségben lévő nép csoport a(Hutuk) közel egy millió embert gyilkoltak le, a kisebbségben levő nép csoport (Tuszitok) közül. Emiatt polgár háború tört ki az országban, amit a Tuszitok nyertek meg. Ezt követően nagyjából egy millió Hutut kényszerítettek arra, hogy elhagyják az országot.

 
(valószínűleg annyi eszük van az ottani embereknek is, mint ennek a gorillának)

forrás:ITT

szerző: Olivér

2015. január 15., csütörtök

Delpotro

Juan Martín del Potro (híres teniszező) Argentínában született 1988-ban. Először gyerekként foci karierről álmodozott, de végül a tenisz mellett döntött. Az első felnőtt győzelmét 15 évesen aratta. Elmondása szerint, ha nem profi teniszező lenne, akkor építészetet tanulna, és pályafutása után is evvel szeretne foglalkozni. Mi azt javasoljuk neki, hogy egyenlőre csak teniszezzen, azzal sokkal többet keres, ezt anyukám is megmondhatja :))) Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a stuttgarti ATP győzelme után a kis húgának egy CLK Merdzsót ajándékozott. Egyik beceneve a "Torony", apja fél profi rugby játékos volt, Juventus szurkoló.

Legek, amit az ő számlálájára írunk:

Ő volt az első játékos, aki egy Grand Slam tornán megverte a két világsztárt: Rafael Nadalt és Roger Federert. (2009-es US Openen elődöntönő és döntő)

2011-es év legnagyobb visszatérője, 485. helyről a 11. helyre ugratott.

Hivatalos ATP rekord, hogy élete első 4 tornagyőzemét zsinorban aratta.

Tinédzserként a második leghosszabb győzelmi sorozatot mondhatja magáénak (Nadal után) 23 győzelemmel.

 




(szevasztok kiscsákók!)



Forrás:ITT

Szerző: Olivér

2015. január 10., szombat

Tolkien története

John Roland Reuel Tolkien Dél-Afrikában született 1892. január 3.-án. Az első világháborúban katonaként szolgált, a két világháború között nyelvész professzorként dolgozott, mint az angol nyev és irodalom professzora. A 20-as évektől kezdve kezdett a gyerekeinek írni meséket például: Kóborló és varázsló,  vagy a Mikulás levelei. A Hobbit első fejezetei már a 30-as években elkészültek, ezeket esténként olvasta föl gyerekeinek. A szöveg folyamatosan fejlődött, de a könyvet csak 1937-ben adták ki ( az első részt.) Még két rész készült a Hobbitból, és a folytatása a Gyűrűk ura lett, ami több mint 1000 oldal. Tyűha!!!



(egy káprázatos kép)

szerző:Olivér, Marcell

forrás:ITT

2015. január 9., péntek

Kairó

Manapság Kairó (Egyiptom fő városa)  a világ egyik legnagyobb városa (agglomerációval együtt 17 millió fő) ami a világ legnépesebb települései közé tartozik. Kulturális, politikai és gazdasági központja a közel-keletnek.  A város nyugati részénél kormányzati épületek, egyetemek, főiskolák, míg keleti részén inkább régi mecsetek és műemlékek találhatóak. Csodálatos ó-városa az UNESCO világörökség része. Karió manapság  is gyorsan terjeszkedik,  mint a képen is látszik a város már elért a Gízai-piramisokig. Húha!


                                                      
   (madártáblatból látszik meddik terjeszkededt Kairó)
 
 
szerző:Olivér
 
 
forrás:ITT

2015. január 8., csütörtök

Otthon édes otthon!

A tulaj kínaiak lehetővé tették Vu Pingnek, hogy házát megtartsa, annak ellenére, hogy szomszédai egy építő válalatnak eladták lakásukat. Amikor már kiásták az épület alapját, és elkezték az építkezést, még akkor sem költözött ki a házából, ami egy szikla oszlop tetején állt (én nem laknék egy ilyen házban.) Végül megegyeztek, és az ő házát is lerombolták, és teljes ütemben haladt az építkezés


                                             ( így nézett ki az a bizonyos ház)
forrás:ITT

Szerző:Olivér

2015. január 4., vasárnap

A holland és angol spórolás

Hollandiában a különös adókra különleges válasz érkezett. Mert amikor a kormány a házak útfronti hossza alapján vetette ki az ingatlanadót a 17. században, reakcióként az emberek  keskeny, de mély házakat kezdtek el építeni. Vagy amikor a brit kormány vetett ki az ablakok számára adót 1696-ban, az emberek egyszerűen befalaztak egy-két ablakot. Fura de így volt!



forrás: ITT

                                                ( Amszterdamban keskeny házak)
szerző: Olivér

2015. január 2., péntek

Egyeduralom

Manapság a királyságok helyett a diktatúrákban van egyeduralom. Ez a diktátornak kedvez, de a lakosoknak nem igazán. Türkmenisztánban Szaparmutat Nyijazov "elnök" (az ország diktátora) gondoskodott róla, hogy az ország földgáz-kőolaj vagyona javarészt magát tegye millárdossá. Ennek a vagyonnak a kisebb részéből öntetett magáról egy nap felé forduló, tömör arany bálványszobrot, de az ország lakosainak nagy része éhezik. Ezt az igazságtalanságot!

 
Forrás: ITT

                                                   (egy katona áll a bálványszobor előtt)


Szerző:Olivér

2015. január 1., csütörtök

Kőpiac

A csendes-óceán közepén levő Yap szigeteken, egészen a mai napig , hatalmas aragonit korongokat használtak a bennszülöttek fizető eszközként. A több tonnát nyomó kő érmék  átmérője meghaladja a 3 métert is. Mivel rengeteg ember tudja csak megmozdítani a kő érmét, meg kelett egyezni, hogy ki melyiket birtokolja. De a hétköznapi használatra kisebb érméket használtak. Hála az égnek!

 
 
Forrás: ITT
 
                                                (Yap szigeteki gigantikus pénz érme)

Szerző: Olivér