2015. február 26., csütörtök

Különleges vasutak a világ körül

A világon számos lenyűgöző, félelmetes, vagy csak furcsa helyeket átszelő vasút létezik. Ezek közül egy-kettőt meg is mutatok nektek. Remélem nektek is tetszik!!!!

 
 
(ilyen viaduktokon halad át ez az indiai vonat)
 
 
 
 
(ez egy alaszkai vasút)
 
 
 
 
(Kambodzsában ilyen vonattal is beérik)
 
 
 
 
(ez a thaiföldi vasútvonal nem túl biztonságos)
 
 
 
 
(itt nem zuhannék le)
 
 
 
 
(és végül itt egy ecuadori vasútvonal)
 
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

 
 
 
 


 


2015. február 24., kedd

Lógó ember Csehországban

Csehország fővárosának, Prágának belvárosában található egy rúdon függeszkedő ember. Ez távolról igazinak tűnik, de közelről észre vesszük, hogy csak egy szobor.  Ez a szobor tökéletesen mutatja a csehek groteszk humorát. Remélem tetszik nektek!!!!!


 
 
(na hogy néz ki?)
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. február 22., vasárnap

Új szenzáció

Nemrég (pár hete) a Vajdahunyad várban a tervrajz segítségével rábukkantak egy titkos szobára, amely az épület tervezőjének (Alpár Ignácnak) több mint 180 éves tervrajzait rejtette. Eddig a szobát azért nem találták meg, mert az 50-es években beépítettek az ajtó elé egy szekrényt. De ezen kívül még sok elhagyatott szobát is találtak. Szerencsére!!!!

 
 
(ehhez hasonló terveket találtak)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

2015. február 20., péntek

Tévhitek a piranhákról

Rengeteg állattól retteg az ember, emiatt néha hajlamosak vagyunk különleges tulajdonságokat, történeteket, képességeket és viselkedési formát tulajdonítani nekik. Pl.: pókoknak, kígyóknak (Biblia), hangyáknak és a piranháknak is.
Ezek döntő többsége azonban csak tévhit. Egyetlen egy rovar sem akkora, mint egy ház, és egyéb sületlenségek.
Az igázság a piranhákkal kapcsolatban az, hogy bár tényleg létezik agresszív fajtájuk, melyek foga tűhegyes, de létezik piranha mely ártatlan növényevő. Így azt javasolnám, hogy mielőtt megijednénk, nézzük meg milyen színű az állat hasa :) 

A piranháknak 2 faja van:
 
1,A Vöröshasú Piranha: Bár agresszív ragadozó, de még egyetlen egy halálesetet sem dokumentáltak.

2,A Zöldhasú Piranha: Ártalmatlan, táplálékai főleg gyümölcsmagvak, de rendes gyümölcsöket is fogyaszt.

                                                             
Zöldhasú Piranha


Ez itt pedig vöröshasú rokona


TEHÁT FŐ A HASSZÍN!!!

forrás:ITT

    készítette: Kristóf

2015. február 18., szerda

A világ eslő laptopja

Az első laptop 1985-ben jelent meg, és rögtön nagyon népszerű lett. Négy év alatt 1 millió darabot értékesített a kitaláló cége. A mai laptopokhoz képest még kezdetlegesnek tűnik, mivel súlya, vastagsága és képernyője is vaskosabb, mint mostani utódainak. Azonban már ezt a laptopot is össze lehetett hajtani, és billentyűzettel is rendelkezett. Erős karizmokkal rendelkezőknek ajánljuk :))

 
 
(így néz ki a világ legrégebbi laptopja)
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. február 16., hétfő

A Seychelle-szigeteki kókuszdió

Itt található a világ egyik legnagyobb kókusza. A 18. században ezt a terményt érdekes módon a Maldív-szigeteken értékesítették. Annyira értékes volt, hogy a szebb darabokért egyes emberek egy vagyont fizettek ki. Hat évig fejlődik ki a magból a rendes termény, aminek átmérője meghaladja az 50cm-t, súlya pedig az 50kg-t. Szóval előfordulhat, hogy egy négy magot tartalmazó érett kókusz súlya meghaladja a 100kg-t. Én nem szeretném, ha rám esne!!!

 
 
(ekkora egy érett kókusz ott)
 
 
 
 
(ekkora egy ember a fákhoz képest)
 
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér



2015. február 13., péntek

Budapest a II. világháború után

Budapesten nem voltak háborús cselekmények egészen 1944-ig, mikor a szövetségesek megkezdték a bombázást. Pestet gyorsan elfoglalták, de a németek Budát az utolsó emberig védték. Már a város körbe volt zárva, amikor is a német vezérkar elhatározta, hogy megpróbálnak kitörni. De ezt az ellenség is megtudta, úgyhogy a terv hatalmas kudarc lett. Mivel 20.000 katonából csak 700 jutott át a Budapestet körbezáró gyűrűn. Szerencsétlen katonák!!!!

 

(az Erzsébet híd a háború után és most)
 
 
 

 
(krisztina körút a háború után és most)
 
 
 
 
(Bécsi kapu háború után és most)
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér

 

2015. február 12., csütörtök

Az amerikai metrók sorsa

Amerikában bevett szokás lett, hogy a leselejtezett, elhasználódott metrókocsikat az Atlanti-óceánba  dobják. Ez meglepő módon nem is környezetszennyező, mivel a tengeri élőlények hamar birtokba veszik, és mesterséges korallzátonyok keletkeznek. A környezetbarát vagonokat több partszakaszon is felhasználták már.

 
 
(ekkora hajókkal viszik ki az óceánra és aztán itt dobják ki őket)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

2015. február 11., szerda

Különleges ünnepek és fesztiválok a világon

A világon számos érdekes fesztivál és ünnepség létezik. Ezek között vannak gyerekes, bolond és őrült meg érdekes témájúak is. Például a a dél-koreai sárfesztivál, vagy a gyönyörű thaiföldi lámpa fesztivál, a spanyol csecsemő átugró verseny, és a magyar busójárás is. A képek remélem érdekelni fognak titeket!!!!

 
(ez a gyönyörű thajföldi lámpa fesztivál) 
 
 
(az indiai színek fesztiválja)
 
 
(téli fényfesztivál Japánban)
 
 
(portugáliai művészeti fesztivál)
 

(magyarországi busó járás)
 

 
(a nemzetközi highline találkozó Olaszországban)
 
 
(a spanyolországi csememő átugró ünnepség)
 
 
(a majom büfé ünnepe Thájföld)
 
 
(a sárfesztivál Dél-koreában)
 
 
(a spanyolországi lisztemberek ünnepe)
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. február 9., hétfő

Széll Kálmán tér romokban a megújulás előtt

A tér története jó régre nyúlik vissza, egészen 300 évre, amikor agyag bánya működödt itt. később sport telepek létesültek, köztük tenisz pályák is ( ami  a kedvenc sportom).  1929-ben lett közlekedési csomópont. A háború után az oroszoknak kedvezve, Moszkva tér lett a neve, de sokan csak Kalefnak hívták, ami a Kálmán becézett formája. 2011-ben visszakapta eredeti nevét. És hát, mint azt látjátok, pár hónappal ezelőtt elkezdték robolni ronda épületeit. Hála az égnek!!!

 
 
(így nézett ki 1920 körül)
 

 
(a világháború nyomai itt is megmutatkoztak)
 
 

 
(és íme az 50-es évek Moszkva tere)
 
 
 
(bontás előtt így nézett ki)
 


(és most így néz ki)
 
 
forrás:ITT,ITT,ITT,és ITT
 
szerző: Olivér
 
 
 





2015. február 6., péntek

Az első nylon zacskó

 Az első nylon zacskó Wallace Hume Carothers nevéhez fűződik. Vegyész kutató csapatával egy Dupond (nem a Tintinből) nevű vállalat laboratóriumában dolgozott. A feltalálónak, a kutatás mellett, a horgászat is kedvenc elfoglaltsága volt. Hét évnyi kisérletezés után végre megalkotta a nylont. Ami bökkenő volt, hogy nagyon gyúlékony volt. 1937- ben végül szabadalmazták, de a feltalálója nem volt megelégedve önmagával, és depresszióba esett. Végül két nappal a 40. születésnapja után öngyilkos lett.

 
(az első boldog harisnya tulajdonos)
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

2015. február 4., szerda

Az afgán pocoknyúl

Íme egy-két apró állat, több alfajjal, és igen vicces névvel. Sorolom is őket (mind nyúl), figyeljetek: Galléros pocoknyúl,  fekete ajkú pocoknyúl, rövidfarkú pocoknyúl, Tsing-ling pocoknyúl, kisfülű és nagyfülű pocoknyúl, és végül Thomas pocoknyúl. Amerikában és Ázsiában élnek, tehát ha véletlenül arra vadászgattok, nem csak unalmas üregi nyúlra lehet lőni. Mondjuk Amerikában ősszel megkezdődik a galléros pocoknyúl idény :)))

 
(hát nem cuki!!!)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér 

2015. február 3., kedd

Egy hatalmas katasztrófa

1883-ban az Indonéz szigeteknél kitört a világ egyik legnagyobb vulkánja, a Krakatau. Kitörését a világ egyik legnagyobb vulkán kitöréseként tartják számon. A legnagyobb robbanása 200 megatonna TNT-nek felelt meg. A kitörésekor annyi hamu került az égbe, hogy azzal eltakarta a napot, és átlagosan 1°C-kal csökkent az átlaghőmérséklet az egész Földön. Abban az évben Európában is hidegebb volt a nyár, és rossz volt a termés. :(

 
(így nézett ki régen a Krakatau)
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér

2015. február 2., hétfő

A spanyolnátha

Az I. világháború után rohamosan terjedő betegség hatalmas mennyiségű áldozatot szedett. Többen haltak meg ebben a betegségben, mint a pestisben és tízszer annyian, mint az I. világháborúban  (durván 200 millióan.) Hogy miért volt ennyire halálos betegség? Azért mert a többi vírussal ellentétben itt a kórokozó a teljes tüdőt támadja meg. Erre az immun-rendszer úgy reagál, hogy túlpörög (ezért fiatalabb emberek nagyobb veszélyben voltak, mert nekik erősebb az immun-rendszerük.) Emiatt a tüdejébe annyi vér kerül, hogy az illető megfulladt. Ez nagyon durva!!

 
 
( mivel csepfertőzéssel terjedt, ezért mindenki szájmaszkot viselt)
 
 
forrás: ITT
 
szerző: Olivér