2015. március 29., vasárnap

Új egyiptomi főváros

Egyiptom jelenlegi fővárosának, Kairónak a népessége már 18 millió főnél jár. Mivel már túl zsúfolt a város , ezért a hivatalokat, középületeket át fogják helyezni abba az új fővárosba, aminek építéséről a napokban kötöttek megállapodást az Egyesült Arab Emírséggel. A nevét még egyenlőre nem hozták nyilvánosságra. Állítólag 5 millió ember fog itt élni. Ez a beruházás 42 milliárd dollárba fog kerülni, azaz 12 260 millárd forint lesz. Kicsit bele kell nyúlniuk majd a pénztárcájukba.


 
 
(hát ennél modernebb lesz)
 
 
(ez egy makett a sivatagban épülő új fővárosról)
 
 
forrás:ITT, ÉS ITT
 
szerző: Olivér


2015. március 19., csütörtök

Fényszennyezés eltérései a világon

Röviden összefoglalva a fényszennyezés annak köszönhető, hogy pazarlóan sokat haszálunk mesterséges fényt pl.: lámpa, számítógép fénykibocsájtása, reflektorok stb......  Ám ez inkább a fejlett országokra jellemző, nem pedig a fejletlenekre. Ezért eléggé eltérő a fényszennyezés mennyisége. Mint ahogy a képen láthatjátok. Japán brutális!!!!



 
 
 
(így nézki este Dubai. Kicsit fényszennyező)
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. március 16., hétfő

Mi is történik a szomszédban?

Mindenki tudja, hogy Ukrajnában háború van. Az újságok címlapján ez található, amiben  az összecsapásokról, és az áldozatokról lehet olvasni, és ugyanezt olvassák fel hírként a híradókban is. De abban biztos vagyok, hogy nem említenek semmit arról, hogy milyen nagy ínség és szenvedés van arrafelé manapság. A nyugdíjak, a csődközeli helyzet miatt, most csak havi 8000 forintnak felelnek meg. Vagyis 26 euró. Ez azt jelenti, hogy naponta az embereknek kevesebb mint 1 euróból kell megélniük. A minimál bérről nem is beszélek. De azt is meg kell említeni, hogy az élelmiszerek ára az egekbe szökött, és alapvető élelmiszerekhez való hozzájutás manapság már nem is olyan könnyű dolog, mivel pl. lisztet, cukrot stb. nem is lehet kapni a boltokban. A rezsi ára is az egekbe szökött. Vagyis ezek a bajba jutott emberek nem tudják kifizetni az összes pénzükből a gáz és a villanyszámlát, és az asztalra így hogy kerül étel? Nagy kérdés. Ráadásul minden 18-60 éves férfit besorozhatnak. Adjunk hálát az Istennek, hogy mi nem ott élünk!!!!



 
 
(emiatt éheznek az emberek)
 
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér


2015. március 10., kedd

A Föld volt ikertestvére a a Theira bolygó

Valamikor nagyon régen állítólag létezett egy bolygó (pontosabban kőzetbolygó), mely ikertestvére volt a Földnek. Ezt a tényt a csillagászok és a tudósok csak mostanában kezdik elfogadni, mivel tudományosan is alá tudták támasztani.  De 4,5 milliárd évvel ezelőtt ez a bolygó instabillá vált, és neki ütközött a Földnek. Ez akkora robbanást idézett elő, hogy a Föld körül törmelékgyűrű képződött. Ebből alakult ki a Hold. Jó hogy akkor még nem éltünk!!!!!!!

 
 
(valahogy így nézhetett ki a robbanás)
 
 
 
forrás:ITT
 
 
szerző: Olivér


2015. március 9., hétfő

Miért pont Déli pályaudvar a Déli pályaudvar?

Lehet hogy furán hangzik, de ha jobban megfigyeljük, a Déli pályaudvarról induló vasutak a valóságban nem dél felé, hanem nyugat, és északnyugat felé közlekednek. De vajon akkor miért Déli pályaudvar a neve? Ez oda vezethető vissza, hogy 1861-ben megnyílt a Déli vasúttársaság tulajdonában levő Buda állomás. Ez a Kanizsába vezető vasútvonal végállomása volt. Utána építették ki pályaudvarnak, és nem azért lett Déli-pályaudvar a neve, mert délre indulnak a vonatok, hanem azért, mert a vasúttársaságnak ez volt a neve.

 
 
 
(kisebb-nagyobb átépítéssel 1962-ben így nézett ki)
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. március 6., péntek

Az etióp időszámítás lemaradása.

Etiópia ugyan gazdag történelemmel rendelkezik, de az időszámítás terén eléggé le van maradva. Mi 2007 január 1-én ünnepeltük az új évet, addig ők 2007 szeptember 12-én ünnepelték a harmadik évezredet (ami nekünk 2000 volt.)  Szóval a kulturájuknak van hova fejlődniük!!!!

 
 
(pedig szép a kultúrája)
 
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér


2015. március 1., vasárnap

Őt tény a vadnyugatról

1. Abban az időben sokkal kevesebb bankrablás volt mint most.
2. Billy a kölyök a legendás balkezéről volt híres. Ám ez egy legenda, mivel jobbkezes volt.
3. 1855-ben az Egyesült Államok Egyiptomból rendelt tevét, amit teherhordásra és Utazásra használtak a déli államokban. Ezek közül egy-kettő megszököt és közel 100 éven keresztül létezett teve populáció Texas államban.
4. A vadnyugaton nem csak fehér, hanem fekete és indián cowboy  is létezett.
5. A vadnyugati mítosz gyártás már jóval megelőzte Hollywoodot.

(jelenet egy 1927-es néma filmből)
 
 
(Billy fotója)
 
(egy déli államokbeli katonai tábornál egy teve)
 
 
(jó sok cowboy van itten)
 
(íme egy csapat indián)
 
 
 
 
forrás:ITT
 
szerző: Olivér