2015. április 19., vasárnap

4 metró rekord

1. A leghosszabb metrók

A leghosszabb metró Londonban található. Az Underground 408m mélyen kígyózik London utcái alatt.

2. A legtöbb metró

A legtöbb metró New Yorkban található. Összesen 27 metróvonal fut a város alatt. Az ottani földalatti metrónak 468 megállója van.

3. A legnagyobb utasforgalom

A világon a legtöbb metrót Tokióban használják. Évente 3 milliárd ember koptatja ott a metró székeit.

4.  A legmélyebb metró

A legmélyebb metró Észak-Koreában található. Több mint 120 m-rel a föld alatt helyezkedik el. Bár építésénél az is szempont lehetett, hogy a hatalmon levő pártnak vész esetén óvóhelyként funkcionáljon.


 


 
(ez a metró közlekedik a világ leghosszabb útvonalán)
 
 
(ez a New York-i subway)
 

 
(na erről a tömegről beszéltem, külön "betoló embereket" foglalkoztatnak)
 
 
 
(ez a metró megy a felszín alatt 120 méterrel)
 
 
 
szerző: Olivér


 

2015. április 15., szerda

A világ 5 legnagyobb rablása

5. A brazil központi bank kirablása 2005-ben
 
Ebben az akcióban 69,8 millió dollárt vittek el. A rablók 4 háztömb alatt ástak 4 méter mély alagutat, aminek a hossza 200 méter volt. Durván 10-20 bűnöző dolgozott rajta, és a munkálatok csaknem négy hónapig tartottak.

4. Skót pénzszállító vonat kirablása 1963-ban

Ebben a rabblásban 74 millió dollárt vittek el. A vasútat egy hamis állomásnál megállították, és a 15 főből álló banda 120 zsáknyi dollár köteget cipelt haza. Ezt az akciót egy éven át gyakorolták, de mivel sok nyomot hagytak a helyszínen, ezért a rendőrség gyorsan lekapcsolta őket.

3. A knightsbridgi bank kirablása 1987-ben

Ebben az akcióban 111 millió dollárt loptak el. A rablók átlagos emberekként léptek be a London szívében lévő bankba azzal a céllal, hogy trezort szerettek volna bérelni. Mikor bejutottak az alaksorba, akcióba lendültek. Miután ártalmatlanították a biztonsági őrt, és az alkalmazottat, kivették az összes pénzt a trezorokból és leléptek. Ám az egyik alkalmazottnak sikerült vészjelzést leadnia. A rendőrség ujjlenyomatok alapján Valeria Vicceit azonosították. Miután börtönbe zárták, könyvet is írt a rablásról.

2. Festmény lopás 1990-ben

Ebben az akcióban 300 millió dollárnyi értéket loptak el. Az elkövető két rendőrruhás alak volt, aki riasztásra hivatkozva hatolt be az épületbe. Miután kiiktatták a biztonsági rendszert, tizenegy  értékes festményt loptak el. Az elkövetőket nem sikerült elkapni. Az elrabolt képek tartója még mindig a falon lóg.

1. Iraki központi bank kirablása 2003-ban

Ebben az akcióban 1 milliárd dollárt raboltak el, azaz csak rabolt el Szaddám Huszein fia, aki apjától kapott aláírt papírlappal a kezében besétált az iraki központi bankba, és már cipelhette is haza a szerény összeget, amint bemutatta a papírt. Ez közvetlenül Bagdad bombázása előtt történt, és mikor Szaddám palotáját elfoglalták, találtak is 650 milliónyi "dugipénzt" belőle, a többit azóta is keresik...


  
Forrás: ITT

szerző: Olivér

2015. április 2., csütörtök

Ókorban a reklám.......

Az ókorban nem termékreklám létezett, hanem az a fajta reklám, hogy a szónoklásokkal reklámozták  magukat. Egyébként ez egy külön szakma is volt az Ókori Görögországban. Itt, mivel mindenki egyenlő volt, a bíróságon nem lehetett ügyvédet, vagy bérszónokot felfogadni, (aki pénzért megpróbálta volna a védence érdekében meggyőzni a bírákat), hanem magadat kellet legjobb - szónoklati tehetségeddel - megvédeni. Manapság ez nehéz lenne egy tárgyaláson!

 
 
(ő biztos előnyt élvezett a bíróságon)
 
 
 
forrás:ITT
 
 
 
szerző: Olivér