2015. szeptember 25., péntek

5 ország a világon, ahol most nem jó élni

1. Szomália

A Nyugat- Afrikában található ország, már évek óta polgár háború zajlik. Teljes ott a káosz, többek között két iszlamista csoport, az Al-sabab és a Hibzul tartja irányítása alatt az országot. Ugyan van az országnak kormánya, de még a fővárosban se tud rendet tartani.

2.Csád

Az Afrikai országban szintén polgárháború dúl. A belső törzsi háborúk miatt már több mint 200 ezer ember hagyta el az országot. Idriss Béby (az ország diktátora) alatt ám az élet még elviselhetetlenebbé vált. Például az országnak szánt humanitárius segélyeket a hadseregéhez irányította, és börtönbe vetett minden ellenzékit. A dolgok akkor fordultak még rosszabbra, amikor az ENSZ békefentartó csapatok kivonultak az országból.

3.Szudán

Szudán már 2011 -ben ketté vált, ami sok feszültséget, és ellenségeskedést okoz. Ráadásul ezt az a helyzet is súlyosbítja, hogy Dél-Szudánban találhatóak a kőolaj készletek, és Szudánban pedig a kőolaj finomítók, ezért ott nagyon háború közeli a helyzet.

4. Zimbabwe

Mint ahogy azt említettem első bejegyzésemben, Zimbabweban a gazdaság összeomlása miatt hatalmas inflálódás volt. Ám a hatalom megosztás miatt az inflációt sikerült visszaszorítani és újra visszakerültek a polcokra az áruk, a humnitárius szervezetek is újra dolgozhatnak. Ám az rossz hír, hogy a két vezető  nem tud kompromisszumot kötni, ezért csak kivételes alkalmakkor szólnak egymáshoz.

5.Kongói Demokratikus Köztársaság

Ez az ország élő példa arra, hogy hogyan tesznek tönkre egy országot gazdag erőforrásai. Amióta tudnak óriási gyémánt készletéről folyamatosan fosztják ki a bányákat vagy a külföldiek, vagy országbeli törzsek, és az ott dolgozó bányászok nevetségesen kevés fizetést kapnak. Függetlensége óta csaknem a 90-es évekig gyakorlatilag polgárháború volt az országban. Utána pedig választásokat tartottak, és próbálnak felépülni a sok háborúból.


 
(ilyen tömeges az elvándorlás Csádból)
 
 
(ahogy látható George Clooney is örül Dél-Szudán függetlenségének)
 
 
(ebből a pénzből még kenyeret se tud venni valószínűleg)
 
 
(egy kis fotózkodás a helyiekkel)
 
 
 
forrás: ITT, ITT ÉS ITT
 
szerző:Olivér
 



2015. szeptember 1., kedd

Wall Street boszorkánya

A Wall Street boszorkánya a 19. század egyik leggazdagabb és legkapzsibb embere volt. Az 1880-as évek elején született gazdag családban, ahol nagyon keményen fogták minden téren a pénzt. Például pazarlásnak számított egy kiadós ebéd. Viszont Hetty Green (eredetileg így hívták), annyira értett a pénzhez, hogy már hat évesen ő olvasta fel szüleinek az egyes gazdasági újságok cikkeit. Nyolc évesen számlát nyitott magának, és pénzügyi tanácsokat adott szüleinek. Mikor 30 éves lett édesapjától 30 millió dollárt örökölt, ami befektetései kezdő tőkéje volt. Keveselte azonban a neki jutó örökséget, ezért nagynénje örökségét okirathamisítással akarta elperelni tőle. Hát nem volt egy túl szimpatikus nőszemély :(
Viszont olyan ügyesen fektette be a pénzét, hogy nemsokára a világ egyik leggazdagabb emere lett. Fukarsága azonban nem ismert határt. Egy omladozó házban lakott, mert a házra feleslegesnek tartotta költeni. Arany szíve volt a gyerekeivel kapcsolatosan is, amikor eltört a fia lába, nem volt hajlandó megműttetni, mert túl drágának tartotta, úgyhogy 2 év múlva amputálni kellett a lábát. Saját sérvét 10 éven át nem műttette meg, mert 160 dollárba került volna, és végül 81 éves korában hunyt el 200 millió dolláros vagyonnal, ami mostani árfolyamon több mint 4 milliárd dolláros vagyonnak felel meg. Örülnek az örökösök :)))

 
 
Forrás: ITT
 
Szerző: Olivér