2014. december 31., szerda

Boldog Új Évet!

Jó étvágyat a vásárcsarnoki friss malachoz!





 ( friss malac az egyik hentesnél)

szerző: Kristóf, Marcell, Olivér

2014. december 30., kedd

A Blois kastély

Loire völgyét a királyok völgyeként is emlegetik. Története 1418-ban kezdődött, amikor a burgundiak támadása elől ide mentették a 15 éves francia trónörököst (későbbi VII. Károly), és Chinon kastélyába helyezték biztonságba. Kevés olyan hely van a világon, ahol több pénzt költöttek volna el kastélyépítésre, mint itt a reneszánsztól kezdve. Kedvencem a sok gyönyörű kastély közül a Blois, mely sok híres esemény helyszíne volt. Megfordult itt a híres költő, Francois Villon , azonban verseivel akkora botrányt okozott az udvarban, hogy menekülnie kellett Orléans-i Károly haragja elől. Itt halt meg Medici Katalin, itt gyilkolták meg Henri de Guise herceget, aki a Szent Liga franciaországi vezetője volt. Halottas ágya fölött III. Henrik, így sóhajtott nagy ellenségéről "Istenem, milyen nagy! Holtában még nagyobb, mint az életben volt!"... Kevesen tudják, hogy itt nőtt fel, Louise de Valliére a Napkirály híres szeretője, akitől négy gyermeke is született.


Blois kastély - belső udvar

forrás:ITT

Szerző: Kristóf

2014. december 29., hétfő

Drakula gróf

A horror filmekben elhíresült Drakula gróf, a valóságban is létezett, Román vajdaként. Mátyás király foglya is volt és Mátyás arra használta fel őt, hogy magával vitte amikor  hadba indult, hogy ott vérengzen és pusztítson. De vajdaként pusztított Bulgáriában, Törökországban és Erdélybe is betört. Drakula gróf egyik levelében emlitést tesz 23 884 bolgár és török ember megöléséről is, úgy hogy még nem is említettük azokat, akik a felgyújtott házakban bennégtek. Szóval van valóság alapja a horror filmeknek. De azért a nagy része kitaláció!

forrás:ITT

                                                    ( Drakula gróf olajfenstményen )
Szerző:Olivér

A Minecraft brutális nyeresége

Két svéd programozó találta fel a Minecraftot, kedvenc video játékomat. Miután az egyik kiszállt belőle, később a másik  eladta 17 milliárd dollárért (azaz kb. 4,3 billió forintért) és néhány héttel később megvette a világ legdrágább házát 70 millió dolárért amit zsebből fizetett ki.

                                                          
                         (egész jó kis villa)
szerző: Marcell


    

2014. december 28., vasárnap

A Zimbabwei dollár "halála"

Zimbabwe a világ egyik legszegényebb országa, ezzel együtt ott történt a világ legnagyobb inflációja,(addig Magyarország tartotta a rekordot)  2004 és 2009 között, amiatt, hogy az ország mezőgazdaságon alapuló gazdasága összeomlott. Erre a Zimbabwei Nemzeti Bank hatalmas mennyiségű pénzt pumpált a gazdaságba. Végül már a 100 trilliós dollárt is be kellett vezetni, mert a fizető eszköz havi 47 milliárd százalékkal romlott. Emiatt megszüntették a Zimbabwei dollárt.  Amíg be nem vezették az új fizető eszközt, addig csak az amerikai dollárt, meg a dél-afrikai randot fogadták csak el, mint fizető eszközt.                                                                                                  

 
 
forrás: ITT
 
(egy Zimbabwei ember viszi az elértéktelenedett pénzt)
 
szerző: Olivér

2014. december 27., szombat

Üdvözlünk benneteket! Boldog karácsonyt!(mert ekkor írtuk első közös bejegyzésünket)

Örülünk , hogy végre elkezdhetjük a blog írást, mert már régóta terveztük.Az ötlet anyukánk fejéből pattant ki 2014 októberében, mivel látta, hogy élénken érdeklődünk  a történelem és a tudományok iránt. Blogunkban ezt a felhalmozott tudást szeretnénk Veletek megosztani, legjobb tudálékosságunk szerint :)

Kristóf, hármunk közül a legidősebb, a XVI-XIX. századi francia történelemre specializálódott. Ezen kívül a reneszánsz, barokk, rokokó, és klasszicista művészetek rejtelmeibe fog elkalauzolni Benneteket. Nem utolsósorban pedig a természetföldrajzzal és biológiával kapcsolatos érdekességeket fog megosztani veletek.



Olivér, a másodszülött, akinek számos érdeklődési területe is van: általános gazdaságtan, gazdaságföldrajz, sport, és érdekességek a világról. Ezek mellett kiváló rajzkészséggel rendelkezik, munkáit megcsodálhatjátok a blogon.

Triónk legifjabb tagja Marcell, akit kiváltképp érdekelnek a képregények, akciófilmek, a földrajz, a társasjátékok, s mikor nem ezekkel foglalkozik, az ókori világ csodáit tanulmányozza. Ha ezekben a témákban keresnél, fordulj bátran hozzá!


Ezek vagyunk tehát mi, várjuk szeretettel az érdeklődőket oldalunkon!

Szerző: Marcell,  Kristóf, Olivér